Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Voi Naag, minkä teit - sananvapaus kuuluu bloggareille, ei lukijoille

Vähänkään blogosfäärissä mukana olevat ihmiset ovat varmasti viime päivinä nähneet Janne "Naag" Naakan pikkasen flipanneet post...

Vähänkään blogosfäärissä mukana olevat ihmiset ovat varmasti viime päivinä nähneet Janne "Naag" Naakan pikkasen flipanneet postaukset. 


Ennen kuin Jannen lapsilukijalauma hyökkää kynsin ja hampain kimppuuni, haluan painottaa, että ymmärrän ja jopa tiedän Jannen tunteet. En ole saanut haluamaani asuntoa enkä päässyt haluamaani kouluun. Näin on käynyt jopa usein. En myöskään halua sanoa, ettei elämänsä negatiivisista tilanteista saisi kirjoittaa. Saa kirjoittaa. Jopa pitää. En usko, että kukaan muukaan postaukseen kriittisesti kommentoinut on halunnut kieltää ikävistä asioista kirjoittamista. Kyse on siitä, miten asioista kirjoittaa. Epäreilusta menettelystä voi kirjoittaa asiallisesti, ketään törkeästi haukkumatta. Siinä vaiheessa kun argumentiksi ottaa vastapuolen ulkonäön, on peli menetetty. Naagin tapauksessa peli menettiin heti. Sivistynyt, aikuinen ihminen ei nimittele julkisesti ihmisiä godzilloiksi, korpeiksi tai varsinkaan vitun älykääpiöiksi.

Vaikka kyseisessä postauksessa koulua ei mainittukaan, jokainen aikaisempia postauksia lukenut tietää, että kyse on espoolaisen Omnia-ammattiopiston opinto-ohjaajasta ja opettajasta. Naagin vakuutteluista huolimatta koulun opettajat kyllä voidaan tunnistaa postauksesta. Asuntoaan tarjonnut tyttö sentään jäi anonyymiksi.

En alunperin ajatellut puuttua asiaan yhtään sen enempää, mitä Naagin postaukseen kommentoin. Nyt kuitenkin koen keskusteluun osallistumisen pakolliseksi. Naag poisti postauksensa ja kirjoitti aiempaa postaustaan pahoittelevan postauksen otsikolla Bloggaajan sananvapaus. Puolustelupostaus nyt oli lähtökohtaisesti typerä: noloa äkkipikaisuuksissaan kirjoitettu postaus putkahtaa tarvittaessa netissä esiin, poistaminen ei tilannetta korjaa. Poistamisesta huolimatta asianosaiset voivat tehdä kunnianloukkauksesta tutkintapyynnön poliisille. 

Kamalinta on kuitenkin Naagin suhtautuminen sananvapauteen. Naag kirjoittaa jouhevin sanankääntein siitä, kuinka bloggarinkin pitää voida kirjoittaa mitä haluaa. Sananvapauden puolesta hölmösti metelöidessään Naag tekee kuitenkin itse karkean ja alkeellisen virheen: hän rajoittaa itse lukijoidensa sananvapautta. Sekä minä että Kille (ja kommenttien vähäisyydestä päätellen todella moni muukin) kommentoimme täysin asiallisesti mutta kriittisesti Naagin pahoittelupostausta ja toimintaa postauksissa muutenkin. Arvatkaa vain, näkyykö kommenttejamme postauksessa? Eipä näy, ei. Liput salkoihin sananvapauden saavuttamisen merkiksi, jippii!

Julkaisen nyt Naagille lähettämäni kommentin blogissani.

"Vapaus tuo myös vastuun, se on syytä muistaa sananvapauttaan puolustaessaan. Toisin kuin väität, koulun henkilökunnan todellakin pystyy tunnistamaan postauksiesi perusteella.

Kukaan ei ole kieltänyt sinua ilmaisemasta negatiivisia tunteita. Se ei ole ongelma, vaan se, kuinka törkeästi negaatiotasi purit. 

Merkinnän poistaminen oli myös moka. Kaikki nettiin lisätty, varsinkin suurta huomiota saanut, sisältö on löydettävissä muodossa tai toisessa. Itsekin otin postauksesi talteen. Merkinnän poistaminen ja pahoittelu ei myöskään poista mahdollisuutta kunnianloukkaussyytteeseen. 

Vahinkoja sattuu ja niistä pitää oppia, mutta annat nyt todella huonoa mallia nuorille lukijoillesi. Aikana, jolloin nettiin kirjoitellaan koko ajan sairaammin ja törkeämmin, on tärkeää saada ihmiset ymmärtämään sopiva nettikäyttäytyminen. Hyvänä nyrkkisääntönä voisi pitää sitä, että julkisesti kannattaa kirjoittaa vain asioita, joita olisi valmis sanomaan ihmisille päin naamaa."

Suomessa pöyristyttävä nettikirjoittelu vain lisääntyy ja lisääntyy. Meininki menee kaiken aikaa kreisimmäksi. Perusteluksi riittää napakka "tää on mun mielipide ja mulla on oikeus siihen". Oikeuksista ollaan hyvin perillä, velvollisuuksista ei niinkään. Perusteluja ei enää osata penätä missään, penätäänkö edes peruskoulussa? On kamalaa, että lain mukaan aikuinen ihminen jonkinlaisessa idoliasemassa antaa lapsille kuvan, että mitä tahansa kenestä tahansa voi kirjoittaa nettiin, jos a) vituttaa ja varsinkin b) se on oma mielipide

You Might Also Like

18 kommenttia

 1. Hei, asiaa! Itse luen tuota kyseistä blogia ja ymmärrän kyllä, että elämä potkii välillä päähän ja vituttaa, mutta en ymmärrä, että kuitenkin fiksulta vaikuttanut tyyppi menee ja kirjoittaa kokonaisen postauksen pelkkää haukkumista ihmisistä.. Mutta joo, suomalaiset nyt pääsääntöisesti on varsin kärkkäitä laukomaan mielipiteitään ja suureksi osin ilman perusteluja. Onneksi on sentään tällasia bloggareita kuin sä, jonka asiapitoisempia(kin) postauksia on oikeasti ilo lukea! Pisteet taas sulle tästä postauksesta:)

  VastaaPoista
 2. Kyllä hetken mietin, onko Janne tosissaan kun tekstiä luki. Niin asiatonta tekstiä oli.

  Itsekkin kun vaatetusalan artesaaniksi opiskelen parhaillaan, ''naureskelin'' hänen mielipidettään koulun haastattelusta, ja etenki sitä mitä itse kertoi itsestään.

  Teet ja suunittelet työn televisioon tai normi käyttöön, se ei tee susta yhtää sen pätevämpää ompelijaa kuin toinen? Vähän tuli sellanen fiilis, että kuvittelee pääsevänsä maineensa avulla minne tahansa.


  Näin ensimmäisenää kommenttina blogissasi, vaikka sitä vuodet olenki seurannut, pakko sanoa että blogisi on aivan mahtava!

  http://www.artafe.org/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, itsekin olin aika hämmentynyt ja pettynyt, varsinkin ensimmäistä postausta lukiessani. Olen lukenut Jannen blogia jo kauan, mutta viime aikoina ei ole kauheasti kiinnostanut: Indiedaysin myötä kirjoitusten taso on romahtanut kaikin puolin ja nyt vielä tämäkin.

   Mutta kiitos sulle! Ihanaa, että rohkaistuit kommentoimaan!

   Poista
 3. Samaa mieltä.
  Tässä ei ollut mitenkään enää kyse sananvapaudesta, vaan solvaamisesta ja epä-asiallisesta käytöksestä.
  Monet bloggaajat eivät tunnu todella ymmärtävän näkyvyyttään ja sitä, miten valtavasti jokainen teko ja sana vaikuttaa. Viisasta on vastata kaikkeen vaan positiivisesti. Julkisuus on aina rooli, oli kyse alunperin miten henkilökohtaisesta blogista tahansa. Se on nyt julkista ja näkyvää, ja se tuo lisää vastuuta.

  Toivon Jannelle kaikkea hyvää, ja että tästä vahvistuu ja oppii vaan!

  (aka Von Kattendam)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tietysti näkyvyyttä on vaikea ymmärtää, blogit on niin uusi asia Suomessa. Silti luulisi, ettei noinkin pitkän bloggaamisen jälkeen enää tulisi noin pahoja virhearviointeja.

   Poista
  2. Samaa mietin. Huonon häviäjän elkein meni tää peli nyt.
   Mutta ihan varmasti tämmönen opettaa, eikä se nyt viimenen niitti millekkään ollu. Dramatiikkaa suuntaan ja toiseen tuntuu olevan, kyllä se laantuu, kunhan malttaa käyttäytyä jatkossa.

   Poista
 4. Mistä kyseinen kirjoitus mahtaisi löytyä?

  VastaaPoista
 5. Hei,

  edelliselle anonyymille. Googlen välimuistitsta löytyi http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:U7Z0VxtX4uQJ:naag.indiedays.com/2013/06/01/koditon-ja-opiskelupaikkaa-vailla/+&cd=3&hl=fi&ct=clnk&gl=fi

  VastaaPoista
 6. Erittäin osuvasti sanottu toi ohje, että julkisesti kannattaa kirjoittaa vain asioita, joita olisi valmis sanomaan ihmisille päin naamaa. On jääny blogien ja keskustelupalstojen seuraaminen vähiin, kun en vaan jaksa sitä loputonta kinaamista ja oman mielipiteen verukkeella haukkumista. Tänne sun blogin uskaltaa aina tulla: loistavia ja selvästi mietittyjä postauksia ja aina kohtelias vastaustyyli myös kommenteissa, tulee täältä anonyymeiltä sit mitä hassuja viestejä tahansa :D

  VastaaPoista
 7. Eikä ole Janne vieläkään kommenttia julkaissut. Törkeetä toimintaa.

  VastaaPoista
 8. Olihan se asiaton teksti ja hämmästyin siitä kun Janne ei yleensä siihen sävyyn kirjoita. Mutta minun mielestäni on aivan urhaa nostaa asiasta tälläinen haloo. Janne posti tekstin ja varmasti ei ole kovin hyvillä fiiliksillä nyt. En vaan voi yhtään ymmärtää miksi sinä kirjoitat aiheesta postauksen? Ja vielä ilkeään sävyyn. Vaikkakin selvästi koitat kirjoittaa asiallisesti - toisinkuin Janne teki. Meni kyllä vähän maku teistä molemmista. Jannen blogiin en nähnyt edes tarvetta kommentoida mutta tämä sun postaus kyllä pisti ihmettelemään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syyt mun postaukseen tulevat hyvin selväksi postauksesta: siksi, että Janne sananvapauttaan puolustaessaan rajoittaa muiden sananvapautta ja siksi, että Naagin postauksen kaltaisten sekoilujen julkaiseminen ei todellakaan ole ok. Sen viestin haluaisin menevän perille myös nuorille lukijoille

   Poista
 9. Hyvä kirjoitus sinulta! Luin sen sananvapauspostauksen ja ihmettelin, mitäs tämä on. Janne kuulosti siinä kovin epävarmalta, mutta "pakolla" kirjoitti jotain höpinää. Bloggareita arvostellaan keskustelupalstoilla yms. paljon. Varmasti blogin pitäminen tarkoittaa oman yksityisyyden menettämistä - ainakin jos kerrot siellä tarkasti menoistasi, päivistäsi yms. Yleisesti ottaen kuvasti tulee aika kliseinen ja itselleni ei ainakaan blogin perusteella vaikkapa Jannesta tule mitään ahkeraa kuvaa, vaan elää tuollaista kivaa pintakiiltoelämää ilman huolta huomisesta. Sitten pojalta viedään tikkari karkkikaupassa ja elämä romahtaa. :D Tottakai se harmittaa, mutta usein aikuiset ihmiset osaavat myös mennä itseensä tai heillä on siis hiukan itsekritiikkiä Eipä itsellekään tule mieleen kirjoitella nettiin asiattomia esimiehestä tms., vaikka hänen kanssaan viime viikolla oli sukset ristissä. Postausta olisi ehkä kannattanut jotenkin editoida, eikä poistaa. Nyt kaikki etsivät versiota, se löytyy ja tulee entistä suurempi haloo. :D

  VastaaPoista
 10. Jes, hyvä teksti! Musta tuli seuraaja samantien :)

  VastaaPoista
 11. Ehkä on ihan hyvä että moni äkkipikaistumisen purkamisen tarvetta kokeva hakeutuu lopulta anonyymien boardien pariin. Vittuuntuminen ei maailmasta lopu. Ei se sananvapaus, vaan se pelisilmä: mainittakoon nyt silti iloksi, että suomalaisessa blogiskenessä malttia onneksi arvostetaan yleensä korkealle eikä ylilyöntejä ihan hirveästi tapahdu.

  VastaaPoista
 12. eipä julkaissut minunkaan kommenttia postaukseen. oon aiemminkin laittanut blogiin ystävällisesti muotoiltua kritiikkiä eikä yksikään kommentti ole nähnyt päivänvaloa. naurettavaa käytöstä

  VastaaPoista