Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Raportti Ranskasta: "Pelon ilmapiiri on onnistuttu luomaan"

Useimmat uutisointia seuranneet ovat varmasti huomanneet, että alkuvuoden aikana Suomen lisäksi myös Ranskassa on väännetty tasa-arvoisen a...

Useimmat uutisointia seuranneet ovat varmasti huomanneet, että alkuvuoden aikana Suomen lisäksi myös Ranskassa on väännetty tasa-arvoisen avioliittolain tiimoilta. Mielestäni Suomessa Ranskan tilanteesta on uutisoitu harvinaisen sekavasti, eikä kokonaiskuva todellakaan ole hahmottunut. Pääasiassa on keskitytty vain kauhistelemaan Timo Soinin osallistumista homojen oikeuksia vastustavaan mielenosoitukseen, kun olennaisempaa olisi kauhistella sitä, kuinka yleisesti sivistysvaltiona pidetyssä maassa sadattuhannet ihmiset kerääntyvät vastustamaan homojen oikeuksia. Olennaista ei ole se, osallistuuko yksi mölliksi tiedetty mölli Suomesta, vaan se, että möllejä kytee pinnan alla suurempiakin joukkoja. 

Onneksi en ole Ranska-tiedotukseni kanssa kuitenkaan täysin suomalaisen median varassa. Ranskan Tolousessa nimittäin sattuu asustamaan serkkuni, joka pyynnöstäni toimi kirjeenvaihtajana ja kirjoitti teille selostuksen Ranskan tilanteesta.

Postaus on melko pitkä, mutta suosittelen silti lämpimästi sen lukemista. Muutama viikko sitten Ranskasta tuli maailman 14. maa, jossa avioliitto ja adoptio eivät ole enää rajattu vain heteroparien oikeudeksi - ensimmäinen miespari sanoi "oui" kaksi viikkoa sitten. Tyystin tuskattomia eivät lakimuutosta edeltävät viikot ja kuukaudet ole olleet, enkä liene ainoa Ranskassa asuva joka on jo homoähkyn vallassa tammikuulta jatkuneen lähes päivittäisen asian tiimoilta uutisoinnin seurauksena.


Viime marraskuulta lähtien ihmiset ovat kerääntyneet jättimielenosoitusten merkeissä Ranskan suurimpien kaupunkien kaduille vastustamaan uutta lakia. Manif. pour tousin paikallisjärjestöt ovat järjestäneet Pariisin tohinoihin  bussimatkoja etelän suurimmista kaupungeista asti. Internetin aikakautena on ollut suorastaan hämmentävää havaita miten mielenosoituksia mainostetaan yhä julistein ja flaijerein, ja vieläpä satojen kilometrien päässä tapahtumapaikoilta. Uskoa ihmiskuntaan on nostattanut jakopisteiden läheiset roskikset, jotka ovat olleet täynnänsä näitä sinipinkkejä lappusia - rutattuina. Liikkeen toiminnan loppumista on huhtikuun lopulta asti toivonut 67% ranskalaisista.

Flagmob Toulousen kaupungintalon edessä ennen tasa-arvoisen avioliittolain läpimenoa.
Myös lain muuttumista kannattava kansanosa on ollut aktiivisena liikkeellä, ja marsseja ja muuta oheistoimintaa pussailumielenosoituksista aina die in -mielenosoituksiin on järjestetty etenkin suurimmissa opiskelijakaupungeissa. Kääntämättäkin lienee selvää kumpien iskulauseissa ja kylteissä on ollut enemmän tolkkua.

Kääntämättäkin lienee selvää kumpien iskulauseissa ja kylteissä on ollut enemmän tolkkua.
Suomen iltapäivälehdet uutisoivat lain läpimenosta jo huhtikuussa,  mutta ilo oli ennenaikainen; laki oli saanut hyväksyntänsä vasta eduskuntaa vastaavilta laitoksilta. Tämän jälkeen käytiin vielä todellinen jännitysnäytelmä Ranskan perustuslakivaliokunnassa. Tunteet kävivät kuumina lain kohtalon selviämistä odotellessa; joka viikko uutisoitiin pahoinpitelytapauksia niin pienistä kuin suuristakin kaupungeista, joissa teon syynä oli ollut hakatuiksijoutuneiden seksuaalinen suuntautuminen. Väkivallantekoja sekä uhkailuja oli alkuvuoden aikana kolminkertainen määrä viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon verrattuna. Mielenosoituksista poistuvia muistutettiin olemaan erityisen varuillaan ja välttämään yksinliikkumista.

Manif. pour tousin joukot ottivat marttyyriasenteen lakialoitteen mentyä läpi eduskunnassa.
Lopulta laki kuitenkin tuli ulos reilua viikkoa ennen "laskettua aikaa", ehdotonta takarajaa Conseil constitutionnelin päätökselle, sopivasti homofobian vastaisena päivänä 17.5. Presidentti Hollande vahvisti lain heti 18.:na. Tämä hieman selittää mikä ajoi 150 000 (järjestäjien mukaan 1 000 000) katolisia arvoja kannattavaa ihmistä Pariisin kaduille vielä lakimuutoksen jälkeenkin; sen piti olla viimeinen vahva mielipiteenilmaus päättäjien vakuuttamiseksi perinteisistä perhearvoista. Tähän viimeiseen marssiin liittyi katkeria ja huolestuttavia lieveilmiöitä, mm. äärioikeistojoukkojen julkaisema "sotasuunnitelma", johon oli merkitty useita homoklubeja, Tetûn toimitus, paikallisen Setan toimitiloja jne. Marssi työllistikin noin 4500 poliisia.
Tasa-arvoisen avioliittolain vastustajien mielenosoitus lain läpimenon jälkeen työllisti n. 4500 poliisia.

Meres Veilleuses linnoittautuneena kaupungintalon eteen vastustamaan tasa-arvoista avioliittolakia.


Lain läpimenon jälkeen Manif. pour tousin näkyvin hahmo, Frigide Barjot, on sanoutunut irti hankkeesta.
Mutta "Ranskan kevään" hullutukset eivät yhäkään ole loppuneet. Esimerkiksi täällä Toulousessa Meres Veilleuses (pääasiassa perheenäideistä koostuva ryhmittymä) on ilmoittanut linnoittautuvansa kahdeksi viikoksi kaupungintalon eteen (merkittävimmälle aukiolle) "haastamaan ihmisiä keskusteluun" asian tiimoilta. Ainakin ensimmäisen viikon osalta lupaus on pitänyt. Mielenilmaus on tavoittanut tehokkaasti kaikki kansanosat peukkua näyttävistä vanhoista pukumiehistä paheksuvasti katseleviin nuoriin ja keski-ikäisiin. Joukkion mielestä monimuotoisuutta tukee erityisesti se, että avioliitto on tarkoitettu vain heteropareille, homofoobisia he eivät omien sanojensa mukaan tietenkään ole. Tietysti on mainiota, että tällainen kriisipiste/keskusteluapu on lainvastustajille avoinna ympäri vuorokauden seitsemänä päivänä viikossa.

Vastustuksen olisi toivonut jäävän manif. pour tousin ja meres-veilleusin tyyppisten ikään kuin surullisten mutta kuitenkin pääosin rauhanomaisten liikkeiden käsiin. Viime päivinä äärioikeiston nuoret kannattajat ovat kuitenkin milloin heiluneet soihtujen kanssa televisioiduissa tennisotteluissa maskit kasvoillaan "lasten oikeuksia" puolustaen, milloin pahoinpidelleet vasemmiston homoaktivistin kuoliaaksi.  78-vuotias äärioikeistolainen ampui itsensä Notre Damen katedraalissa Pariisissa herättääkseen keskustelua Ranskan nykyisestä tilasta ja etenkin avioliittolakimuutoksesta. Katuväkivalta homoseksuaaleja kohtaan ei ole osoittanut laantumisen merkkejä. Vaikka tällaisten tekojen tiedostaa olevan vain marginaalisen joukkion tekosia,  tietynlainen pelon ilmapiiri on onnistuttu luomaan. Marche des Fiertés'ille osallistuminen kysynee tänä vuona ripauksen vanhanaikaista rohkeutta.

Poliittisesti aktiivisia pienestä pitäen.
Mielenosoituksista on kuitenkin mainittava, että ne ovat Ranskassa suurta kansanhuvia ja arkipäiväisempi ilmiö kuin mihin esimerkiksi Suomessa on totuttu. Mukavaa perheen yhteistä tekemistä sunnuntaipyöräilyjen ohella. Myöskään kaukaa järjestetyt bussimatkat mielenosoituspaikoille eivät ole tyystin harvinainen ilmiö verrattain tärkeitten mielenosoitusten kohdalla. Mistään uudesta Bastiljellemarssimisesta Ranskassa ei siis suinkaan ole ollut kysymys. Eniten asiassa onkin hirvittänyt se, että hyvästä mielenosoitusvalikoimasta huolimatta juuri tällaiset liikehdinnät ovat saavuttaneet niin suorta suosiota suhteellisen modernina pidetyssä länsimaassa vielä vuonna 2013.

You Might Also Like

3 kommenttia

  1. Hmm. Kiitos tästä. Oli kiinnostavaa lukea.

    VastaaPoista
  2. Mielenkiintoissta tekstiä :) Eikä sitä tekstiä nyt niin paljon ollut.

    VastaaPoista
  3. yksi parhaita puolia sinun blogissasi on se, että tuot myös näitä yhteiskunnallisia asioitakin täällä esille :) hyvä! lisää tämmöisiä!

    VastaaPoista