Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Miten homopari hankkii asunnon?

Oltiin Killen kanssa tänään asuntonäytössä. Jos asunnon pientä koko ei oteta huomioon, oli asunto täydellinen. Uusi, siisti, kaunis, valois...

Oltiin Killen kanssa tänään asuntonäytössä. Jos asunnon pientä koko ei oteta huomioon, oli asunto täydellinen. Uusi, siisti, kaunis, valoisa, kaikinpuolin ihana.

Näytössä oli vain muutama muu ihminen meidän lisäksi. Meidän lisäksemme asunnosta jätti hakemuksen vain yksi. Sain käsityksen, että hakijat olivat sisaruksia. Ehkä täysi-ikäisiä, mutta teinejä kuitenkin. Sisaruksille haetun tyyppinen asunto, käytännössä yksiö, on minusta vähän erikoinen asumisratkaisu. Miten ne ylipäätään nukkuu siellä? Yhdessä parisängyssä? Ei kuulosta ihan normaalilta.

Näytössä teinit eivät puhuneet mitään ennen kuin saivat vanhempansa paikalle, norkoilivat vain teinimäisesti nurkissa. Me Killen kanssa sen sijaan kyseltiin ja puhuttiin, selvitettiin ja kerrottiin ties mitä. Hakemus täytettiin fiksusti ja osaavasti, teinit eivät sen sijaan muistaneet edes omaa kotiosoitettaan kysymättä äidiltään. Kerroimme rauhallisesta elämäntyylistämme ja ärsyttävistä metelöivistä nykyisistä naapureista. Kotoa pois muuttavista teineistähän nyt todellakin tietää, miten ruokottomaksi meininki voi mennä, kun muutetaan kotoa omaan kämppään. 

Olosuhteista luottavaisin mielin jätimme asuntohakemuksemme kiinteistövälittäjälle. Välittäjä kertoi ilmoittavansa päätöksestä vielä samana päivänä, oli päätös sitten mikä hyvänsä.

No, iltakahdeksaan mennessä mitään ei ollut kuulunut. Lopulta Kille pisti välittäjälle viestiä. Sitten saimme tietää, että toisille meni. 

Sellaista sattuu, harvoinhan sitä ensimmäistä hakemaansa kämppää saa. Silti vituttaa. Miksi sanotaan, että ilmoitetaan joka tapauksessa, jos minkäänlaista aikomusta ilmoittaa ei ole? Miksi epäkypsät ja pihallaolevat teinit saavat kämpän selkeästi paremman, fiksun ja asiallisen poikaparin ohi? Onko tässä maassa edes suuremmissa kaupungeissa toivoa saada yhteistä kämppää? En haluaisi ketään syytellä, mutta kyllä tässä vähän fobiaa on aistittavissa. Tiedetäänpähän ainakin minkä välitysfirman näyttöihin emme enää mene.

You Might Also Like

20 kommenttia

 1. Ihan törkeää :( Muutenkin omituista että sisarukset menee samaan kämppään ja vielä yksiöön... No jospa ens kerralla tärppäisi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Asunto kyllä esiteltiin kaksiona, mutta ei se kyllä kämppisasumiseen mitenkään sovellu, kun toinen "huone" oli erotettu vain sellaisella puoliseinällä... Mutta erikoista silti.

   Poista
 2. Noo on toi vähä outoa kyllä,että annetaa enemmi niille,mutta mä uskon että kyllä te saatte asunnon jostai varmasti ((:

  VastaaPoista
 3. Ei kyllä jotkut ei tajuu...Itse olen vuokrannut omaani ja parinkin sukulaiseni kämppiä aikoinani ja voin sanoa että hyviä vuokralaisia ts. siistejä, luotettavia ja vuokranmaksukykyisiä on yllättävän vaikea löytää. Riemusta olisin kiljunut jos olisin saanut teidät vuokralaisiksi.

  Tosta sisaruksista muuten tuli mieleen miespariskunta, joka asuu vanhempieni lähellä ja josta vanhempani puhuu kirkkain silmin "veljeksinä". Ihan niin kun se olis jotenkin normaalia, että keski-ikäset veljekset asuu yhdessä, siis täh:)?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tietysti tuossa on voinut olla kyse siitäkin, että vanhemmat ovat luotettava vuokranmaksaja... Mutta ihmetyttää silti, on aina epäilyttävää jos vuokrarahat eivät tule suoraan vuokralaiselta itseltään.

   Hahaa, hauskat vanhemmat :D. Tollasia kuulee aika usein.

   Poista
 4. Jos saisin isännän vielä suostuteltua että annettais asunto vuokralle niin oon jo pienessä mielessäni päättänyt että haluan antaa sen ns vähemmistöpariskunnalle. JOs ei muuten niin naapureiden kauhistukseksi ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tietysti paras vaihtoehto on antaa asunto vuokralle parhaalle vuokralaiselle, mutta negatiivista syrjintää on ihan hyvä minun mielestäni tasapainottaa positiivisellakin syrjinnällä.

   Poista
 5. En väitä etteikö syrjintä olis mahdollinen tai jopa todennäköinen vaihtoehto, mutta entäs jos tässäkin asunnossa vaan oli ärsyttävät metelöivät naapurit ja vuokranantaja päätteli, ettette te varmaankaan sitä edes haluaisi, kun entisistäkin haluatte eroon? Eipä sitä koskaan tiedä, millä perusteella asunnot jaetaan. Aika monta kämppää on itseltänikin mennyt sivu suun, vaikka olen yksinäni ("siisti tupakoimaton lemmikkieläimetön työssäkäyvä nuori nainen...") tai "kunniallisena" heteropariskuntana monia sellaisia hakenut ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En mäkään halua mitenkään automaattisesti olettaa, että syrjinnästä olisi kyse. Metelöinnin suhteenkin välittäjä kuitenkin kehui talon rauhallisuutta ja hiljaisuutta ja sitä, kuinka rauhallista talossa on asua, kun on oikein desibelitalokin eikä mitään ääniä kuulu. Mutta en tosiaan ihan automaattisesti lähde syrjinnästä syyttämään, vaikka se todennäköistä onkin.

   Poista
 6. Mekin haettiin naisparina ekaa yhteistä asuntoa Nii tosi tylyä kohtelua saatiin 5 vuotta sitten. Saatiin sitten yksityiseltä lopulta vuokralle. Myöhemmin sama jatkunut asuntoa ostettaessa varsinkin pankin kanssa asioidessa.
  Tsemppiä teille, kyllä Turusta varmasti jossain vaiheessa tärppää väkisin. Niin meilläkin 😊

  VastaaPoista
 7. Minusta taas tuntuu, että kun naisparina haimme asuntoa, oli suurin ongelma koiramme. Ja hyvä niin. :) Toisaalta teimme välillä myös niin, että kun toinen ei päässyt mukaan näyttöön, toinen meni paikalla ja puhuin vain sukupuolineutraalisti puolisosta. Kannattaa kokeilla. ;)

  VastaaPoista
 8. Missäs on päivän (30.5.2013) Salkkari-päivitys? Kyllä mulla aivot pehmeni ja pääs että "oi!" ku Lari&Elias oli sylikkäin ja vanno rakkautta. Se taas oli noloa sekä säälittävää, ku Larin isä oli sit silleen, että Lari on kasvamassa vinoon, nii nyt tehään äijämäisiä juttuja nii se kasvaa suoraan. Toivottavasti kukaan LGBT-nuori ei joudu sellasta kohtaamaan.

  VastaaPoista
 9. Ite jotenkin vierastan tota yksityiseltä vuokraamista. Sitten kun se vuokraisännän sukulainen muuttaa kaupunkiin opiskelemaan joutuu taas ettii kämppää. Asun kaupungin vuokra-asunnossa ja juurinkin Turussa. Ei oo meteli häirinny ja itelle oli selkee valinta jo tutun lähiönkin takia, koska oon syntyperänen turkulainen. Muualta muuttaneena varmaa lähiöt tuntuu vieraalta, mutta on niit kaupungin asuntoi keskustammassakin. Mutta joo onnea asunnon etsintään :)

  VastaaPoista
 10. Tsemppiä asunnon etsintään!

  Vuokra-asunnon löytäminen tuntui itsellenikin aikoinaan todella turhauttavalta, kun minulla on koira. Jokaikinen vuokranantaja tuntui olevan sitä mieltä, että ihan kuka hyvänsä muu hakija oli parempi kunhan heillä ei vain ollut koiraa... Ja rekkuni kuitenkin oli asuntoa etsiessäni aikuinen, pienikokoinen ja elänyt koko elämänsä kanssani Helsingissä kerrostalossa että osasi siis käyttäytyä eikä tuhonnut paikkoja.

  Että pitkää pinnaa ja kannattaa varautua siihen, että useampikin asunto saattaa lipua ohi suun ennen kuin se oikea napsahtaa kohdalle :) Olette kummiskin liikkeellä oikeaan vuodenaikaan sillä tähän aikaan vuodesta valmistuvat opsikelijat muuttavat opiskelupaikkakunniltaan pois eikä uudet opiskelijat vielä ole saaneet tietoa opiskelupaikoistaan, joten tunkua ei ole :D

  VastaaPoista
 11. Terve homppi,

  Kai sä tajuat, ettei se välittäjä valitse niitä vuokralaisia, vaan asunnon omistaja.

  Luulen että vaakakupissa painoi enemmänkin varma vuokransaanti kuin teidän hinttaaminen. Vuokranantajaa kiinnostaa eniten fyffe ja se että kämppä pysyy kuosissa...

  Turhaan etsit peikkoja sieltä missä niitä ei ole.


  PS. Sateenkaaren päässä ei ole aarretta. Se oli paskapuhetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. no mikäs sulle tuli?

   Poista
  2. Parahin anonyymi 1 (1.6.13 20.51)

   Itse et tunnu tajuavan. Hyvin usein, niin tässäkin tapauksessa, asunnon omistaja keskustelee asukkaan valinnasta välittäjän kanssa.

   Juuri mainitsemiesi kiinnostuksenkohteiden takia kämppä olisi ollut järkevämpää antaa meille. Me kun pystymme maksamaan vuokramme ihan itse, ja pahin bailuvaihekin on tiettävästi takanapäin. Pysyisi siis kämppäkin paremmin kuosissa. Peikkoja voi siis olla sielläkin, missä sinä et niitä näe.

   Poista
  3. Ei ole mitenkään harvinaista, että asunto annetaan mieluummin teinille kuin nuorelle aikuiselle. Teinihän ei ole maksukykyinen mutta vanhemmat ovat. Tuskinpa sinä tiedät, kenen nimellä vuokrasopimus loppujen lopuksi tehtiin. Teinien ollessa kyseessä on mahdollista, että vuokralainen on vanhempi ja asukas teinit. Kyllä asuntoja tietysti teineillekin vuokrataan, mutta silloin on hyvin tavallista, että kiinteistönvälitysfirma vaatii nuorille vuokralaisille takaajan.

   Asunto menee yleensä sille, joka on paras vuokranmaksaja. En osaa ottaa kantaa, oletteko te vakaampi vuokranmaksaja kuin (esimerkiksi) kyseisten teinien vanhemmat. Halusin kuitenkin vain tuoda tämän pointin esiin. Vasta kun on vakituinen työsopimus ja kelvollinen palkka, vuokra-asuntomarkkinoilla pärjää hyvin.

   Voi tietysti olla, että joku siellä homofobioitsi mutta taloudellinen syy on todennäköisempi.

   t. sivutoiminen kiinteistönvälittäjä

   Poista
 12. Meidän homojen ongelmana monesti on löytää foobisuutta sieltäkin missä sitä ei välttämättä ole. Huomasitkos muuten, että itse yleistit juuri teinit? Kaikki nuoret eivät ole möykkääviä hulluja, jotka eivät pysty maksamaan vuokraansa. Syitä voi olla monia erilaisia enkä sano, ettei näinkään mahdollisesti olisi. Anyway, onnea talon etsintään! :)

  VastaaPoista