Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Marja Björk: Poika - hyvä ja helppolukuinen kuvaus transsukupuolisuudesta

  Like julkaisi tänä keväänä Marja Björkin Poika-romaanin. Poika on helppolukuinen, mutta onnistunut kuvaus transsukupuolisuudesta.  ...

 

Like julkaisi tänä keväänä Marja Björkin Poika-romaanin. Poika on helppolukuinen, mutta onnistunut kuvaus transsukupuolisuudesta. 

Sain Likeltä arvostelukappaleen kirjasta. Kirjailija Marja Björk on ollut romaaninsa julkaisun myötä julkisuudessa viime aikoina melko paljon, sillä romaani perustuu Björkin oman pojan kokemuksiin. Aihe onkin mielestäni sellainen, johon ei taustatyöllä pysty pureutumaan tarpeeksi syvälle, vaan nimenomaan omakohtaisuus luo romaaniin todentuntuisuutta. 

"Marion eli Makke on aina tiennyt olevansa poika. Perhe yrittää pakottaa Makkea tytöksi ja suojella häntä ulkopuolisilta. Välillä äiti tuntuu tajuavan lastaan ja välillä taas ahdistaa hänet nurkkaan. Naiseksi kasvaminen, pukeutuminen, kaverisuhteet, koulunvaihdot, seurustelu. Muiden nuorten ilon aiheet ja arki ovat Makkelle pelottava temppurata, jolla hän taiteilee yksin." (Kirjan takakansiteksti)

Poika oli lukukokemuksena hirveän hyvä. Transsukupuolisuus on aiheena ylipäätään ollut itselleni vaikea käsittää. Tietysti tiedän, mistä transsukupuolisuudessa on teoreettisessa mielessä kyse. Aihe on kuitenkin jäänyt etäiseksi, enkä jotenkin osannut ajatella, millaista transsukupuolisen ihmisen elämä on käytännössä. Juuri käytännön arkipäivän ja sen ongelmien kuvauksessa kirja onnistuu erityisen hyvin. 

Hyvää kirjassa on myös sen mutkattomuus: kieli on simppelin helppoa ja nopealukuista. Tylsää tai ontuvaa se ei kuitenkaan ole, vaan nimenomaan selkeys tuo kirjan tunnepuolen vahvasti esiin. Juuri sellaista tekstiä, mikä sopisi mielestäni hyvin yläasteen tai lukion äidinkielen tunneille. Aihekaan ei olisi siihen mielestäni yhtään hassumpi.

Oikeastaan tekstissä häiritsi vain sen hämärtynyt aikakonteksti. Paikoin lukiessa tuntui, että asioita ja ilmiöitä eri vuosilta ja vuosikymmeniltä oli yhtäkkiä hypännyt samaan aikaan. Ongelma voi tietenkin olla myös omien korvieni välissä, joten siihen ei ehkä kannata tarttua.


Luin muutaman muunkin bloggarin arvioita kirjasta. Jossain mainittiin, että kirja ei herättänyt ajatuksia positiivisesta lukukokemuksesta huolimatta. Mulla kyllä heräsi paljonkin ajatuksia. Päällimmäisenä tunteena oli kuitenkin jonkinlainen valaistus, että tällaistakö transsukupuolisen ihmisen elämä oikeasti on? Kuten aiemmin totesin, aihe on ollut minulle tuttu lähinnä teoriatasolla. Pojan myötä tuntuu kuin tuntisin uuden ihmisen. 

Se on mielestäni kirjalta vallan hyvä suoritus.


You Might Also Like

5 kommenttia

 1. Itse aikamoisena kirjafriikkinä (t. moi 300 kirjaa omas huonees) kiinnostuin paljon tästä! Tosi kiva kun kirjoitat tälläisiä kirja postauksia ja kerrot omaa mielipidettä.

  Itelläkin tuo tietoa aiheesta pysyy teoreettisella tasolla, ja olisi mielenkiintoista nähdä millaisia tunteita ja ajatuksia kirja meikäläisessä herättää! Mä kuitenkin reagoin aina tosi vahvasti kaiken maailman kirjoihin ja elokuviin.

  VastaaPoista
 2. Ja taas sain uuden kirjan lukulistalle!

  VastaaPoista
 3. jos aihe kiinnostaa vielä lisää niin suosittelen tutustumaan tähän blogiin :--) http://yampanprosessi.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 4. Äiti oli jättänyt tuon kirjan pöydälle ja sen tietenkin tunnistin ja aloin heti koulun loputtua lukea sitä. Ainakin 2 tuntia luin sitä. aivan mahtava kirja, ja aion vielä tänään lukea sen loppuun.

  VastaaPoista
 5. itseasiassa itse transasiat on kiinnostaneet paljon; seurasin erään ihmisen elämää jo ennen kun kyseinen poika tuli kaapista ja aloitti hormonihoidot. kiitos siis tästä, mielenkiinto heräsi rymisten :)

  VastaaPoista