Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Anne Holmlund - Ulvilan topakka kylämuija

Anne Holmlund. (KUVA: YLE) Sukupuolineutraali avioliittolaki on taas otsikoissa ja kahvipöytäkeskusteluissa.  76 kansanedustajan laki...

Anne Holmlund. (KUVA: YLE)

Sukupuolineutraali avioliittolaki on taas otsikoissa ja kahvipöytäkeskusteluissa. 

76 kansanedustajan lakialoite avioliittolaista on juuttunut Anne Holmlundin (kok.) johtamaan lakivaliokuntaan. Holmlund ei ole nähnyt tarpeelliseksi viedä asiaa eteenpäin, sillä 76 kansanedustajaa ei ole hänestä merkittävä määrä. Asia ei ole Holmlundille merkittävä muutenkaan, sillä "kiireellisemmät asiat" ajavat avioliittolain ohi kaiken aikaa. Holmlund ei itse kannata sukupuolineutraalia avioliittolakia,  adoptio-oikeuden eikä luultavasti minkään muunkaan takia. Koska asia ei lakivaliokunnasta etene, alkaa 19. maaliskuuta nimikeräys kansalaisaloitetta varten.

Holmlundin kohdalla lähennellään jo farssia. Sosiaalisissa medioissa liikkuu Holmlundin sähköpostivastauksia, joissa tuohtunut Holmlund ei selvästikään sulata hänelle kohdistettuja kriittisiä kysymyksiä. 

Tällaisen vastauksen sai Tere Sammallahti, joka on julkaissut viestin Facebookissa:

"Tere Tere,

voisitko olla esittämättä besserwisseriä asiassa, jonka itse tiedän sinua paremmin. Olen tehnyt tätä duunia yksitoista vuotta ja tunnen tasan tarkkaan eduskunnan päätöksenteon ja valmisteluperiaatteet.
Haluatko, että väännän ne Sinulle rautalangasta?

Ystävällisin ja avuliain terveisin

Anne Holmlund

Lähetetty iPadista"
Toinen kansalaispalaute vastauksineen on julkaistu Kasary:n Facebook-sivulla. Siinä tiedustellaan, haluaako Holmlund tulla muistetuksi suomalaisen yhteiskunnan edistäjänä vai jääräpäisenä jahkailijana, jonka puolesta Suomen kansan pitää tarttua toimeen. Se on Holmlundille yhdentekevää: vastauksensa mukaan hänet voidaan hänen puolestaan muistaa tai olla muistamatta aselaista, koulusurmista, hätäkeskuksista, Supon Stasi-aineistoista tai avioliittolakialoitteesta. Äänestäjiinsäkin Holmlund luottaa. Vähän voisi silti miettiä. Vaikka Holmlund ei aiokaan kantaansa muuttaa, voi äänestäjä tehdä niin. 

Maininnan arvoista on myös se, kuinka Holmlundin homoseksuaaliset tuttavat ovat tietoisia hänen ajatuksistaan. Luulin, että jo Päivi Räsäsen esimerkki oikeuksien polkemisen oikeuttamisella homotuttavilla olisi riittänyt. Näköjään ei. Voin nyt kuitenkin kertoa salaisuuden: "homoystäväni ovat samaa mieltä" on huono argumentti. Harva homo on ystäväsi. 

En olisi enää uskonut kuulevani suomalaisessa politiikassa kenenkään sanovan, että
avioliittolailla ei ole mitään tekemistä ihmisoikeuksien kanssa. Parasta on tietysti perustella väitettä sillä, että EU:n tuomioistuin* ei ole huomauttanut Suomelle asiasta. Holmlundin kanta varmasti muuttuisikin EU:n huomautuksella?

Sivistynyt ihminen pystyy asialliseen, jopa ystävälliseen, keskusteluun, vaikka mielipiteet eivät kohtaisikaan. Erityisesti tätä taitoa odottaa kansanedustajalta, joka ei ole jytkähtänyt eduskuntaan viime vaaleissa, vaan on viettänyt eduskunnassa jo pidemmän ajan. Sivistyneen ihmisen mielipide voi myös muuttua ja kehittyä, kun tieto ja kokemus aiheesta karttuu. 

Vaan ei. Holmlund on topakka keskiaikainen kylämuija Ulvilasta, joka itse metsästää omin käsin väännetyllä jalkajousella lähimetsän villisiat. Topakkaa tätiä eivät ihmisoikeudet tai kansalaispalautteet hetkauta. Ylimielinen ja vastenmielisellä tavalla rempseä ihminen, joka taantuu näemmä hyvin lapselliselle tasolle kun tekemisiä vähänkään kyseenalaistetaan.  Monissa yhteyksissä tällaista "vahvuutta" arvostetaan, mutta minusta se on kuvottavaa.


No, kansalaisaloitteen nimien keräys alkaa maaliskuussa. Monen ihmisen aikaahan se toki vie, mutta työ tekijäänsä kiittää. On päivänselvää, että sukupuolineutraali avioliittolaki menee läpi ennemmin tai myöhemmin.

Ja niin. Keskustelu tasa-arvoisesta avioliittolaista johtaa väistämättä keskusteluun siitä, kuinka homot taas ulisevat etuoikeuksiensa perään. Sanottakoon se taas: kyse ei ole etuoikeuksista, vaan tasa-arvoisista oikeuksista. Emmekä me ulise, vaan vaadimme. Ja se jatkuu niin kauan, että tasa-arvoinen avioliittolaki on voimassa. 

Lisäys:
*) Euroopan ihmisoikeustuomioistuin ei ole EU:n jatke, vaan Euroopan Neuvoston. Sain tästä kommenttia, joten päätin vielä täsmentää. Tosin EU:n tuomioistuimesta puhui myös Holmlund, joten kyse on käytännössä tarkasta lainauksesta.

You Might Also Like

7 kommenttia

 1. Kiitos postauksesta. Juuri nii, lain läpimeno on vain ajankysymys ja keskustelu jatkuu niin kauan kuin laki menee läpi. Hassua, että vastustajat eivät ole tätä vielä tajunneet, sillä luulisi kaikkien olevan onnellisia kun nämä keskustelut on saatu lopullisesti käytetyä.

  VastaaPoista
 2. Moi, Ranskassa se menee, Britaaniasskin menee ja niin monessa on jo mennyt! Meilläkin tulee menemmään. Heti kun saat tietoa miten ja missä voin allekirjoittaa kansalaisaloitteen niin sen toki teen. Riemuiten ja hyvillä mielin teenkin.

  Kiitos hyvästä kirjoituksesta, taas kerran!

  VastaaPoista
 3. Suora lainaus edustaja Holmlundin kotisivulta:

  ”Työt on tarkoitettu tehtäviksi ja ongelmat ratkottaviksi. Vaikeatkin asiat voi voittaa, kun eteenpäin mennään oikealla asenteella ja rautaisella tahdolla.”

  "Oikea asenne" ja "rautainen tahto" tarkoittavat siis ilmeisesti kusipäisen halveksivaa asennetta ja muiden mielipiteiden jyräämistä.

  Jos edustaja Holmlund suhtautuu kansalaisiin - joiden mandaatilla hän on nykyiseen asemaansa päässyt - kuin herkkänahkainen toimitusjohtaja alipalkattuihin pätkätyöläisiin, hän ei mielestäni ole sopiva kansanedustajaksi, oli hänellä kokemusta kuinka paljon tahansa. Pieni annos nöyryyttä ei olisi pahaksi.

  VastaaPoista
 4. Asiaa. Ei ole kauheen kiva lukea kuinka euroopassa asiat menee eteenpäin ja meillä junnataan paikallaan. Ja sit on vielä tollaset ihmiset jarruttelemassa.

  VastaaPoista
 5. Mä oon aikaisemmin pitänyt Holmlundia erittäin pätevänä ja järkevänä ihmisenä, mutta kyllä nyt ropisi suurin osa kunnioituksesta lattianrakoihin.
  Kiitokset jälleen kerran erinomaisen kantaaottavasta tekstistä!
  - Cid

  VastaaPoista
 6. miksi vasta 19. maaliskuuta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kampanja on vaan suunniteltu alkamaan silloin, 19.3. kun on tasa-arvon päiväkin.

   Poista