Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Kohina MoonTV:n homosarjan ympärillä paisuu

Edellisessä postauksessa kommentoin MoonTV :n julkaisemaa pilottijaksoa mahdollisesti tulevasta homojen lifestyleohjelmasta. Postaus, ...


Edellisessä postauksessa kommentoin MoonTV:n julkaisemaa pilottijaksoa mahdollisesti tulevasta homojen lifestyleohjelmasta. Postaus, kuten koko pilottijaksokin, kirvoitti runsaasti keskustelua. Myös MoonTV:n vastaava tuottaja Jarkko Koskinen kävi kommentoimassa postausta ja sen kommentointia. Kommentti on pitkä, mutta laitan sen silti lainattuna tähän. Alkuperäinen kommentti on korostettu sinisellä tekstillä, välissä omia kommenttejani.

Tuli itsekin eksyttyä tänne nyt kun kerran täällä(kin) esitetään ihan perusteltua kritiikkiä tätä pilottia kohtaan. Tahtoisin kuitenkin huomauttaa muutamasta kommentista:

1.) Tuota tilannetta ei millään tavalla ole manipuloitu tai ihmisiä siinä kannustettu käyttäytymään halutulla tavalla. Pilotissa on kuvattu tilannetta juuri sellaisena kun se on - mitään muuttamatta. Humalassa bilettävät ihmiset ovat kaikkialla samanlaisia, ollaan sitten homo- tai heterobaarissa. Joissain ihmisissä se herättää myötähäpeää, joissain tyytyväisyyttä siitä että toisilla on hauskaa - ja muissa kaikkea näiden väliltä. Tässä mielessä kuitenkin väitteet "totuudenmukaisuuden puutteesta" on vähintäänkin omituisia, varsinkin kun samaan aikaan kirjoittajalta tulee "En kiellä, etteikö tuo kuvastaisi pientä osaa homoista."

Hauskaa, että MoonTV:ltä tuli postaukseen kommenttia. Vähän kuitenkin kummastuttaa tämä: "Tässä mielessä kuitenkin väitteet "totuudenmukaisuuden puutteesta" on vähintäänkin omituisia, varsinkin kun samaan aikaan kirjoittajalta tulee "En kiellä, etteikö tuo kuvastaisi pientä osaa homoista." Onko MoonTV:n mielestä ihan oikeasti totuudenmukaista tai esittää pieni otos vähemmistöstä edustamassa kaikkia? Tältä vähän näyttää. Toivon syvästi, ettette keksi tehdä lifestyleohjelmaa (edes pilottia) esimerkiksi maahanmuuttajista. 
2.) Joonas on pilotissa aivan oma itsensä - jos miehen tuntee livenä, niin sen varmaan allekirjoittaa kaikki. Koska kyseessä on Joonaksen toinen esiintyminen kameran edessa koekuvausten jälkeen, on siinä havaittavissa vielä pientä jännitystä ja tietynlaista varmuuden puutetta. Se korjaantuu vain tekemällä töitä sen eteen ja ottamalla kritiikkiä katsojilta vastaan.
Joonaksen kokemattomuus kyllä näkyy pilotista. Kokemattomuus ei sinäänsä ole ongelma, jostainhan se on aloitettava. Toisaalta kaikkien ei pidä aloittaa. Voi myös miettiä, onko Joonas ollut kuitenkaan sopiva valinta (pilottijakson) juontajaksi.

3.) Blogin pitäjän oma kommentti hassutti meitä kaikkein eniten (kiitos siitä), jossa:

"Kuten jo ylempänä kommentoin, tällainen bilehomokulttuuri on kuitenkin vain pienen osan juttu homojenkin joukossa. Tottakai näitä bilejuttujakin ohjelmassa voisi olla, mutta kokonaan niiden varaan laskeminen on auttamattoman mautonta."
 
a.) Me olemme kanavana aina tehneet pienille kohderyhmille ohjelmaa. Tätä sanoo jo pelkästään se, että olemme tällaista ohjelmaa lähdössä toteuttamaankin. Tämän lisäksi teemme monta muutakin vähemmistöille suunnattua ohjelmaa, vaikkapa vain pieniä musiikkigenrejä käsitteleviä tai tietyntyyppisiä, auttamattoman epäkaupallisia pelejä käsitteleviä ohjelmia. Mielestäsi olisi siis mautonta tehdä homojen omaa bileohjelmaa. Vähemmistölle siis on ok tehdä ohjelmaa, muttei vähemmistön vähemmistölle, koska kaikki homot eivät biletä Herculeksessä?
En osaa nähdä, mikä tässä teitä erityisesti on hassuttanut. Ajattelumme tuntuu liikkuvan huomattavalla tavalla eri radoilla. Jos tekee ohjelmaa vähemmistöstä (vähemmistölle), olisi hyvä huomioida kyseinen vähemmistö mahdollisimman laajasti.  Tietysti jos väkisin haluaa pysyä kaukana katsojaluvuista ja mainstreamista, niin ohjelma pienelle vähemmistölle vähemmistön sisällä on ihan ok. Tästä ei kuitenkaan ollut missään mitään puhetta: sivuillanne puhuitte vain "homojen omasta makasiiniohjelmasta". Jos ohjelma olisi selkeästi jo kuvauksen perusteella suunnattu Helsingissä kreisibailaaville homoille, olisi suhtautuminen toki täysin eri. Vähemmistön sisäisen vähemmistön esitteleminen koko vähemmistönä suuremmalle yleisölle ei taida ihan olla journalistin eettisten sääntöjen mukaista.

b.) Missä välissä olemme viestittäneet, että kyseessä olisi jonkinlainen bileohjelma? Kuten tuolla selvästi lukee, tämä kyseinen jakso on pilotti, jolla ei ole ollut tarkoitustakaan alunperin näyttää yleisölle, vaan se on ollut tarkoitus tehdä koemielessä siten, että sillä saadaan juontajalle kokemusta ja palautetta koeyleisöltä. Se päätettiin laittaa julki lopulta laajempaan jakeluun vain siksi, että sitä palautetta saadaan vieläkin enemmän.
Hmm, syytätte siitä, kuinka minusta on mautonta tehdä homojen omaa bileohjelmaa, mutta toisaalta kiistätte sellaista tekevänne?Pilottijakso on toki vain pilotti, mutta samalla se kyllä aiiika vahvasti viestittää olevansa bileohjelma.
- - - -

Sumsummarum. Tämä on yksi video siitä, millaista ohjelmaa olemme suunnitelleet. Se ei ole täydellinen läpileikkaus sen enempää ohjelmasta kuin "homolifestylestä", vain varttitunnin katsaus Qruiserin miesten bileisiin Herculeksessa. Piste.

Se mitä ohjelmaa on alustavasti suunniteltu, on kantavana teemana se, että ihmisiä on erilaisia - niin homoja kuin heteroitakin ja kaikille on tilaa ilman, että otsaan isketaan stigmaa yhtään sen enempää homoudesta kuin mistään muustakaan. Aiheita siis tulee elämän kaikilta osa-alueilta, ihan matkailusta, julkisista palveluista, harrastuksista, tapahtumista niin ulko- kuin sisätiloissa ja vaikka mistä muusta. Eli Homopojalle rauhoittavaksi tiedoksi se, että ei - tästä ohjelmasta ei ole tulossa (pelkästään) bileohjelmaa, vaan paljon muutakin on suunnitelmissa.

Lopetan kommentoihin tähän "työn puolesta" tähän ja lisää kommentteja ohjelmaan voi esittää ohjelman kommenteissa kanavan sivuilla. Samaten jos haluaa aiheesta keskustella ihan suoraan tai esittää omia kommenttejaan, kritiikkiään, palautetta tai aihe- ja parannusehdotuksiaan, niin allekirjoittaneen saa kiinni osoitteesta jarkko.koskinen@moontv.fi

No niin, kantava teema ja alustava suunnitelma kuulostaa jo paljon paremmalta. Varsin hyvältä itseasiassa. Edelleen toivotan teille onnea homolifestyleohjelmanne kanssa ja suhtaudun siihen positiivisesti. Toivon kuitenkin tekijöiltä (jos ohjelma joskus toteutuu) harkintaa sen suhteen millaista kuvaa annatte ja millaisia stereotypioita lähdette vahvistamaan. Miksi tehdä pahaa, jos samalla vaivalla voi tehdä hyvää?

Päätän vääntämisen aiheesta tähän, kyseessä on kuitenkin vain nettitv, joka ehkä julkaisee joskus homo-ohjelmansa. Pakko oli kuitenkin tähän kommenttiin vielä tarttua. 

You Might Also Like

5 kommenttia

 1. Edes homopoika ei nyt taida saada selkeästi sanottua miksi pilottijakso on aiheuttanut niin paljon närkästystä... Homoja on aina kuvattu bilehomoina, kuten tässäkin jaksossa. Se on siis yleinen stereotypia. Kuten kaikissa muissakin ihmisryhmissä bilettäjät ovat vain hyvin pieni, valtaosaa ihmisistä ärsyttävä ihmisryhmä. On siis täysin ymmärrettävää että homot eivät halua että muut ihmiset, lähinnä ne keillä on ennakkoluuloja homoja kohtaan, saavat vahvistusta tälle stereotypialle. Siksi ei siis tarvita enää yhtään ainoaa ohjelmaa joka voisi edesauttaa negatiivista mielikuvaa homoista. Eikä negatiivista siinä ole se homous vaan se bilettäminen. Toisaalta ei homoista voi tehdä mitään kunnon läpiluotaavaa ohjelmaa kun homoja ei loppujenlopuksi yhdistä mikään muu kuin rakkaus samaa sukupuolta kohtaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä kuviossa on niin moni homma solmussa, että on kieltämättä hankalaa saada järkevässä tekstimäärässä pointtiaan selväksi. Mutta kyllähän mä lopetuskappaleessa tuota samaa sanoin :).

   Poista
 2. En oo tätä pilottia vielä ehtinyt katsoa, tässä illemmalla ehkä voisi jos aikaa jää, mutta sen perusteella mitä oon täältä blogista lukenut niin... huhhuh. Joo, ihan okei se on tehdä ohjelmaa bilettävistä homoista, mutta jos halutaan tehdä homolifestyleä joka yrittää kaataa stereotypioita ja kertoa ihmisille että homotkin voi elää ihan normaalia ja kivaa elämää niin oisko se niin hirmuisen hankalaa vaikka kuvata jotain ihan yksinkertaisia juttuja - sateenkaariperheen elämää, homoparin treffejä ja arkea tai jotain? Okei, katsojalukuihin toki iskee parhaiten rellestäminen ja kaikki "hurjemmat" jutut, mutta sekö tässä nyt on pointtina? No, ei sitä vielä tiedä, voihan ne loput jaksot olla ihan hyviäkin!

  (Ois aika jännä nähdä kans joskus lesbolifestylesarja. Tosin siinäki ois varmaan juontajana joku rekkakuskityty. Hah.)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, luulen kanssa että tää pilotti on tehty katsojaluvut silmissä kiiluen, vaikka helppo onkin sanoa kohderyhmän olevan pienet vähemmistöt vähemmistöjen sisällä...

   Rekkalesbo juontamaan, joo! Se ois siistiä!

   Poista
 3. Kyllähän tuo MoonTV:n henkilön kommentti sisältää paljon hyviä ideoita, mutta pilottijakso on jo kuitenkin julkaistu ja se on kritiikkinsä ansainnut.

  Jos meinaavat "lifestyle" ohjelmaa tehdä, kannataisi ottaa huomioon se, etteivät kaikki meistä homoista ole mitään bilehirmuja, jotka konttaavat baarista toiseen.

  Ja mitä katsojalukuihin tulee... Noh, empä menisi vannomaan, että stereotypioiden korostaminen ja kaikkien homojen bilehieliksi maalaaminen tulisi nostamaan katsojalukuja. Ohjelmaan voisi kyllä ottaa ihan vakaviakin aiheita esimerkiksi se, miten muut suhtautuvat siihen jos homopari kulkee käsikädessä kaupungilla tai vaikkapa suutelevat. Sekin osa lifestyleä.
  Homolifestylehän ei todellakaan rajoitu baareihin ja alkoholiin tai seksiin. Ohjelmassa olisi mukavaa nähdä homopari ihan normi ympäristössä vaikkapa treffeillä Espalla yms. Ja niitä henkilöitä voisi valita ohjelmaan hieman laajemmalla mittakaavalla. Ei aina tarvitse nojautua sinne feminiiniin puoleen.

  Seuraavaa jaksoa odotellen... mitä siitäkin sitten seuraa. Pilotin perusteella odotukseni ovat melko alhaalla.

  VastaaPoista