Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Joulupoikakalenterin 17. luukku: Ruotsissa sukupuolineutraali lelukuvasto!

Tänään poiketaan vähän joulupoikakalenterin kevyestä linjasta ja paneudutaan mieltäni ilahduttaneeseen asiaan, jonka voi nähdä yhteiskunn...


Tänään poiketaan vähän joulupoikakalenterin kevyestä linjasta ja paneudutaan mieltäni ilahduttaneeseen asiaan, jonka voi nähdä yhteiskunnallisenakin asiana.

Toys "R" Us-lelukauppaketju Ruotsissa, johon kuuluu Suomessa toimivat BR-Lelu-liikkeet, on tämän vuotisessa joulukuvastossaan ilmoittanut olevansa sukupuolineutraali. Aiheesta on hankala kirjoittaa selkeästi sohimatta sukupuolettomuus-aktivisteja, mutta kirjoitanpa silti. Tiedostan kuitenkin, että seuraavassa tekstissä mainitut tytöt ja pojat eivät välttämättä ole tyttöjä tai poikia, vaan jotain siltä väliltä tai täysin päinvastaista kuin ovat.

Kuvastossa perinteistä "tyttöjen ja poikien lelut"-asetelmaa on lievennetty. Kuvaston sivuilla nähdäänkin pojan kanssa leikkiaseilla leikkivä tyttö, sekä kampaajaa leikkivä poika. Kuulin tästä huhuja jo aikaisemmin, mutta nyt uutisen ja kuvien osuttua omaankin silmääni ilahduin tästä todella paljon.

Yllättävää ei sinäänsä ole, että tähän on lähdetty juuri Ruotsissa. Suomessakin aiheesta on puhuttu paljon, mutta silti uskallan epäillä, että Suomessa tällaiseen ei vielä hetkeen päästä. Ei olisi ihme, vaikka ensi joulun kuvastoissa meillä Suomen päässä jaottelu olisi tehty vielä selkeämmäksi kuin nykyisin.

Kuva Toys "R" Usin joulukatalogista.

Mutta voi miten tästä tosiaan ilostuin! Asia on tavallaan hyvinkin omakohtainen, sillä itse olin lapsena kiinnostunut käytännössä pelkästään "tyttöjen leluista". Jotain vastaavanlaista leikkimeikkisettiä muistan lapsena toivoneeni joululahjaksi. Vanhempani tosin osasivat jo tuolloin yllättää positiivisesti, ja leikkimeikkisetti kuoriutuikin lahjapaketista. Toisaalta muistan myöhemmin saaneeni psykologin suosituksesta lahjaksi nallipyssyn, jolla en kyllä tehnyt tuon taivaallista. Silloinen vuoden turhake, todella.

Mutta Ruotsista mallia nyt, ystävät Suomessa! Jättebra!

You Might Also Like

3 kommenttia

  1. Itse leikein siskoni barbeilla salaa, varmaan enemmän kuin hän itse.

    VastaaPoista
  2. Oli pakko tulla tähän vielä kommentoimaan, kun tuli tämä kirjoitus tänään heti mieleen. Asun siis vielä perjantaihin asti Ruotsissa ja tänään olin lasten kanssa koko illan. Kuten normaalisti, kummallakin tytöllä oli nenät kiinni tietokoneissa, tekivät siellä väritystehtäviä. Yhdessä näistä kuvista oli poika meikkaamassa tyttöä, jonka ideaa en aluksi tajunnu (en ymmärtänyt että tällä oli kädessä poskipuna :D) ja kysyessäni mitä hän tekee sain tyynen rauhallisen vastauksen meidän 7-vuotiailta neideiltä: "Hän (poika) meikkaa häntä (tyttöä)". Kyllä täällä Ruotsissa jotain sentään tehdään oikein! ;)

    VastaaPoista