Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Jesse Kaikuranta - Väkisinkin vähän queer

Jesse Kaikuranta lienee tarttunut itse kunkin korviin viime aikoina. The Voice of Finlandin pätkien perusteella Jesse alunperin ärsytti...


Jesse Kaikuranta lienee tarttunut itse kunkin korviin viime aikoina. The Voice of Finlandin pätkien perusteella Jesse alunperin ärsytti mua, vaikken edes seurannut koko kilpailua erityisen intensiivisesti. 


Mutta nyt, Jessen julkaistujen sinkkujen perusteella, olen ihastunut. Vie mut kotiin on itkettävän ihana, kaunis. Kuinka monta iltaa ja yötä olenkaan sitä kuunnellut. Perjantaina ilmestynyttä Vie mut kotiin-debyyttialbumia en ole päässyt kuulemaan, joten siitä en osaa vielä sanoa mitään. Toivon totisesti sen olevan hyvä. Jesse Kaikuranta tuo mielestäni hyvää säröä mainstreamiin.

Yhtä asiaa Kaikurannassa jäin kuitenkin miettimään. Facebookissa levisi jokunen viikko sitten linkki juttuun, jonka otsikko ilmoitti Kaikurannan seksuaalisuuden olevan hänen yksityisasiansa. Ymmärrettävä ratkaisu, mutta jäin silti miettimään tätä asiaa.

Julkisuudenhenkilön seksuaalisuudesta puhuminen on konstikasta. Kaava on sinäänsä aika yksinkertainen: oletuksena kaikki ovat heteroita, paitsi ne, jotka eivät siltä vaikuta. Jos julkkiksessa on jotain homomaista, on kiinnostavaa kysyä, miten asia on. Jos asian kieltää, ei ole homo, kunnes myöhemmin jää kiinni julkisesta vessasta puoltanuoremman mallipojan kanssa.

Jos epäilyttävä julkkis kieltäytyy puhumasta seksuaalisuudestaan, kaikki pitävät homona. Toisaalta pitääkö edes kysyä? Olisiko sopivaa vain suoraan olettaa, että homohan sen täytyy olla?

Väkisinkin vain mietin, miksi totuuden kertominen, olkoon mikä hyvänsä, on niin kauheaa? Heteroartistia pidetään heterona ilman sen suurempaa yksityisasioista puhumista. Homokin voi olla myymättä häitään Seiskalle.

Kaikuranta saa tietenkin olla asiasta puhumatta, ratkaisu on tietenkin hänen omansa. En kuitenkaan näe yhteiskunnan heteronormatiivisuuden ja tällaisten kysymysten loppuvan sillä, että vuodesta toiseen vedotaan asian yksityisyyteen. Vaikka en haluaisi Kaikurannan asioilla spekuloida, väkisin mieleni etsii vastauksia. Voiko meikkaava, vähän Pikku-Britannian Daffydiä muistuttava taiteilija olla ihan straight?

Siinä missä heterous on normina varsin julkinen, homous taas mielletään yksityiseksi. Homouden pitäminen yksityisenä vain vahvistaa heterouden ja heteronormatiivisuuden valtaa ja julkisuutta, eikä ainakaan poista tulevilta Suomen ääniltä ja idoleilta vastaavanlaista utelua.

Toisaalta Kaikurannan kohdalla pelissä on aika paljon: pikkasen queeriksi leimautuneen uuden artistin viehätys saattaa pitkälti perustuakin pieneen mystisyyteen. Sitä, kuinka pitkälle arvoituksellisuus kantaa, en osaa arvailla.

Kaikurannan suuntautuminen on minulle yhdentekevä, eikä minulla ole asiasta mitään tietoa. Mutta jokainen voi tietysti tykönään miettiä, tarvitseeko Boy Georgen mieleentuovalta laulajalta moista edes kysellä.

Jesse Kaikurannan Vie mut kotiin-albumi on kuultavissa Spotifyssä 
tai ostettavissa  CDON.comissa.

You Might Also Like

11 kommenttia

 1. Samaa mieltä. Miksei vaan voi olla julkisestikin sitä mitä on? "Kaikki" sen totuuden kuitenkin tietää.

  -Toni

  VastaaPoista
 2. Jesse oli jossain haastattelussa todennut olevansa hetero. Häntä kuulemma harmittaa, että kaikki luulevat häntä homoksi. Näin kuulin kaverilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika erikoista, kun juuri hiljattain totesi, että seksuaalisuus on yksityisasia, josta ei puhu...

   Poista
 3. Erittäin hyvä kirjoitus. Ärsyttää se vieläkin elävä kirjoittamaton sääntö, että heterous on "out and proud" ja homon pitää olla hiljaa omasta seuraelämästään vieraiden keskellä. Ja toisaalta onko muka yhä vaan viihde-elämässä niin, että homous olisi niin suuri miinus levymyyntiin, että se pitää senkin takia salata? Ärsyttävää! Kun homoja on niin pieni osuus väestöstä, se olisi sitäkin tärkeämpää, että kaikki julkisuuden homot olisivat myös julkihomoja.

  VastaaPoista
 4. Homous ei varmaan haittaa laulaessa tai musiikkia tehdessä. Seksuaalisuus on jokaisen yksityinen asia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole väittänytkään, että haittaisi.

   Kuten merkinnässä jo kirjoitin, ei seksuaalisuus oikeastaan nykyaikana ole yksityisasia. Maailma ei mene eteenpäin, jos turhaan salataan asioita, joissa ei ole mitään salaamisen arvoista.

   Seksuaalisen suuntautumisensa kertominen ei suinkaan tarkoita suoraan sitä, että elämässään pitäisi julkisesti avautua kaikesta muustakin.

   Poista
 5. Voivoi! Kaikkea pohditaan.ollaan iloisia että näin kaunisääninen, taitava laulaja on päässyt esille.Sain toivomani Joululahjan "Vie mut kotiin"-cd:n. Upea äänite. Minullekin oma seksuaalinen suuntautumiseni on yksityisasia, vaikka olenkin ns "normaali" en välttämättä lähtisi sitä julkisuudessa sen kummemmin kommentoimaan.

  VastaaPoista
 6. kaikille seksuaalisuus ei ole niin yksinkertaisesti selvillä, voi olla että tyypille on itselleenkin hakusessa mitä on tai haluaako määritellä itseään ylipäätään, haluaako edes miettiä asiaa valmiiksi ja jäädä johonkin stereotypiaan kiinni. Tai ei halua minkään kohun kohteeksi.

  Itse en tajua miksei ne yksityiset asiat voi olla yksityisiä. Jokaisella on oikeus määritellä tai olla määrittelemättä itseään kuinka haluaa ja päättää itse mikä on julkista.

  ja onko herran musiikkia kuuntelevalle fanille tuollaisella seikalla edes väliä?

  ja vaikka nykyään ei pidettäisikään yksityisasiana niin eiköhän se henkilön oma mielipide asiasta ratkaise...

  tää on tietty kaikkien oma mielipide asia mutta musta olisi ihanaa jos jokaisen julkkiksen seksuaalisuutta ei tarvitsisi hirveänä miettiä, tai ylipäätään kenenkään. Ettei olisi mitään numeronaihetta missään sillä niitä pidettäisiin asioina joista ei tarvi jauhaa ylimääräistä mutta ei tietenkään piilottaakaan. Arkinen asia. Näin on käynyt monelle vanhan ajan kohuasialle (housuja naisilla kamalaa!) ja silloin mie olisin tyytyväinen.


  sorry kamala avautuminen.

  VastaaPoista
 7. Itsellekin tuli heti ensi näkemästä mieleen että 100% homoseksuaali. Onhan se täysin oma asia, eikä siitä tarvi puhua jos ei halua. Antti tuiskukin kuulemma tuli lähes kaapista ulos. Rohkeaa toimintaa. Arvostan

  VastaaPoista