Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Älä alistu! -kampanja - Holy shit, kirjaimellisesti. (päivitetty 22:19)

Anni on esimerkki tytöstä, joka alistui uskonnolliselle  mielipiteelle. Erinäisten kristillisten nuorisojärjestöjen organisoima "...

Anni on esimerkki tytöstä, joka alistui uskonnolliselle mielipiteelle.


Erinäisten kristillisten nuorisojärjestöjen organisoima "Älä alistu!"-kampanja kannustaa nuoria homoseksuaaleja pidättäytymään raamatunvastaisesta elämäntavasta ja mielihalujen noudattamisesta.

Nuotta-sivuston julkaisemassa tiedotteessa kerrotaan, että nuoren ei pidä alistua yhteiskunnalliseen painostukseen arvokysymyksissä. Homoseksuaalisuuttaan ei siis kuulu hyväksyä, vaikka yhteiskunta sen hyväksyisikin. 

Kampanjan keulakuvaksi on nostettu kasvottomana ja salanimellä "turvallisuutensa vuoksi" esiintyvä  parikymppinen "Anni", joka vaihtoi yhteiskunnallisen painostuksen kristilliseen painostukseen. Anni lopetti biseksuaalisuutensa, suhteensa tyttöystäväänsä ja on nyt "onnellisesti" kihloissa poikaystävänsä kanssa. 

Kuten SETAn varapuheenjohtaja Elina Laavi Uudelle Suomelle asiaa kommentoi, ei minunkaan mielestäni pidä poliittisia linjauksia mietittäessä turvautua pelotteluun. Seksuaalisuus kun ei valikoidu tai vaihdu päättämällä tai käännyttämällä. Ei-heteroiden nuorten kiusaamisen ja itsemurhariskin sesonkiaikana haluaisin uskoa, että kristilliset tahot herätysliikkeineen pystyisivät hillitsemään itseään edes tämän verran. Aivan kuin selkeän kielteinen linja  ei olisi tarpeeksi. Hiljaiseksi ja surulliseksi vetää.

Huolestuttavinta kampanjassa on, että sen takana ei ole mikään suoranainen hihhuliryhmittymä, vaan (ainakin näennäisesti) aivan tavalliset kristityt. Kampanjan päätoimijana on Nuotta-lehti, joka on Suomen vanhin ja suurin kristillinen lehti. Lehteä julkaisevat Suomen Luterilainen Evankeliumiyhdistys, Kansanlähetys sekä OPKO. Nuotta toimii myös nettijulkaisuna, nettiradiona sekä TV7-kanavalla. Nuotan sivuilla mainostavat monet tavallisenkin nuoren arjessa vaikuttavat tahot, kuten oppilaitokset. Nopealla vilkaisulla silmään osui ainakin Diakonia-ammattikorkeakoulu sekä Keski-Pohjanmaan Ammattikorkeakoulu. Ainakin Diakonia-ammattikorkeakoulun rehtorilta oli kantaa asiaan tiedusteltu, vastaus ei käytännössä sanonut mitään. Ainakaan positiivista.

Tyrmistyksen ohella uutinen saa aikaan vain raivon ja surun tunnetta. Toisaalta, itselleni hedonismi on aina mennyt Herran edelle, joten eipä tämä uutinen itseeni sinäänsä vaikuta. Toisaalta ymmärrän, toisin kuin nämä kristilliset tahot, että näin ei ole asianlaita kaikilla. En uskalla edes ajatella, kuinka paljon kärsimystä ja ahdistusta tästäkin kampanjasta aiheutuu monille nuorille. Ja miksei vanhemmillekin ihmisille. Se, että Suomesta löytyy homoseksuaaleja, jotka eivät elä taipumuksensa mukaan, ei tarkoita, että näin eläviä ihmisiä pitäisi saada lisää. Senhän sanoo jo paljon puhuttu järkikin, että luontonsa vastaisesti toimiminen ei tee hyvää jälkeä. Vapautukaa siis, ystävät. Näyttäkää todellinen luontonne.

----
Aiheeseen liittyvänä, vaan ei kuuluvana linkkivinkkinä linkitettäköön animaatiosarja Pasilan tänään nähty jakso: Osa 9: Lahko. Maanisen katusaarnaaja Aisakkalan lahko eroaa Pasilan evenkelis-luterilaisesta kirkosta. Aisakkala erottaa kerhotilansa euroviisuhenkisen siivoojan. Pöysti rakastuu horoskooppi-ihmiseen. 
 Vaikka jakson kuvaus ei sitä välttämättä kerro, puhutaan jaksossa lähes yksinomaan homojen ja kirkon välisestä kädenväännöstä. Varsin oivaltaviakin pointteja jaksossa on. Suosittelen. 

You Might Also Like

17 kommenttia

 1. Allekirjoitan blogisi täysin! Tällainen homofobinen kampanjointi ei ole mitään muuta kuin vahingollista ja sairasta! Ja tuo Annikin. Siis voi v*ttu. Että oikein homoseksuaalisuudesta parantuminen voi tapahtua kun kerran murhaajatkin parantuvat!

  VastaaPoista
 2. Nuo mainitsemasi kristilliset järjestöt eivät ole minun oman kokemukseni perusteella mitenkään yleiskristillisiä, vaan sanoisin niitä tavallista tiukkapipoisemmiksi (Evankeliumiyhdistya, OPKO ja Kansanlähetys suhtautuvat tietääkseni kielteisesti esim. naispappeuteen). Kampanja kuulostaa minusta todella kurjalta, vastuuttomalta ja vahingolliselta!

  VastaaPoista
 3. Mikael: Niinpä.

  Jaatiina: Aijaa! Mä jotenkin olen saanut näistä sitten väärän käsityksen. Mut jotenkin kuvittelisin silti, että kyllähän noi vaikuttaa "yleiskristillisissä" kuvioissakin. Varmaksi en uskalla sanoa, mutta en pitäisi kovin suurena ihmeenäkään.

  VastaaPoista
 4. Täydellisen vastuutonta uhkapeliä nuorten mielenterveydellä. Maassa, jossa "homo" on pääasiallinen peruskoulun haukkumasana, onkin niin hirveästi ryhmäpainetta "ruveta" homoseksuaaliksi. Mutta sikälihän kampanja on kristillisestä näkökulmasta ihan osuva, että ainahan toki on mukavampaa olla alistumatta ja alistaa sen sijaan muita. Annikin laittaa kivasti vahingon kiertämään.

  Pasila-jakso oli hyvä ja hauska muistutus siitä, miksi Suomen evankelis-luterilainen kirkko on halveksittava laitos.

  VastaaPoista
 5. Napo: Joo, kyllä tässä maassa ollaan siinä tilanteessa, että homous on hyvä valinta ja siihen nimenomaan kannattaa pyrkiä, ihan jo siksi, että yleinen mielipide siihen kannustaa.

  Pasila oli hyvä.

  VastaaPoista
 6. Heippa! Tykästyin kovasti, kun huomasin, että NHL:n palstan lisäksi pidät blogia. Nyt jonkin aikaa seuranneena uskaltaudun jo kommentoimaankin :D Pidän kovasti tästä, miten käsittelet sekä ajankohtaisia ja vakavia että kepeitä aiheita. Ja kun tuolla mainittit, että pagehitit lisäänty heti tän bloggauksen myötä, niin hyvä vaan! Jospa siellä joukossa olis joku, jolle nämä sun ajatukset on uusia ja omista poikkeavia.

  VastaaPoista
 7. Hienoa että muutkin blogaavat aiheesta. Raivostuin "suunnattomasti" tuosta Nuotan vedosta. Oletkin ehkä jo lukenut http://liljat.fi/2011/03/seurakuntarahoitteinen-kampanja-kay-sotaan-seksuaalivahemmistoja-vastaan/

  VastaaPoista
 8. Johanna: Joo, NHL-kirjoitteluhan on siis lähtenyt tämän blogin pohjalta. Blogi oli ennen Normihomoa ja niin eespäin.

  Kiva, että blogin monipuolisuus, siis kepeät ja vakavat aiheet, on olleet noin huomattavissa, koska se on ollut tarkoituksenakin. Pelkkien vakavien aiheiden käsittely voisi olla puuduttavaa, eikä kepeää höpönpöppöä riitä jokaiseen kirjoitukseen.

  Olen itsekin tiedostanut blogin mahdollisen yhteiskunnallisen hyödyn, ihan jo siitä, että statistiikka-puoli kertoo tänne päädyttävän jonkin verran Googlen kautta "poikani on homo"-tyyppisillä hakusanoilla. Enhän mä nyt mikään psykologi ole, mutta toivoisin, että blogi auttaisi ihmisiä ihan oikeastikin ymmärtämään ja hyväksymään asioita.

  VastaaPoista
 9. Lilja: Kävin lukemassa kirjoituksesi, hyvin kirjoitettu!

  VastaaPoista
 10. Olen todella surullinen ja myös raivoissani tästä kampanjasta. Muistattehan, että ev.lut. kirkon virallinen kanta hyväksyy homoseksuaalit, koska kyse on aivan samanlaisista ihmisistä kuin heterotkin. Siitä ei tarvitse parantua. Toivon todella voimia teille, joita nämä kirjoittelut ja kampanjat satuttavat. Arkkipiispalta odotellaan nopeaa reagointia asiaan. Hän on julkisuudessa painottanut homoseksuaalien ansaitsevan yhtäläiset ihmisoikeudet kaikkien muiden kanssa. Kirkko ei siis allekirjoita tätä kampanjaa. päinvastoin.

  pappi Sonja

  VastaaPoista
 11. Anonyymi-pappi Sonja: Joo, itse olen ainakin pyrkinyt selventämään tätä. Vaikka en kirkkoon kuulukaan, pidän silti tärkeänä, että tässä tilanteessa ei haukuta väärää puuta.

  VastaaPoista
 12. Laitoin saman kommentin myöhempäänkin viestiin, mutta liitetään nyt vielä tähänkin: Maistuisiko kirkolle potkia piiristään pois tällaisia kampanjoita vetävä väki? Ja jos ei, niin miksi ei? Jos me olemme aivan samanlaisia ihmisiä kuin heterotkin, miksi kirkko ei vihi meitä avioliittoon rakastamiemme ihmisten kanssa? En näe homoseksuaalille mitään syytä kuulua kirkkoon.

  VastaaPoista
 13. Oikeassa olet, täysin tyrmistyttävä tuo Älä alistu- juttu. Meikä aikoo lähinnä alistua omalle vapaudelle ja jätän halukkaat alistumaan jonkun hikisen kirjan varaan. Ei edes ole mitään todisteita, että "yläkerran ukko" olisi sanonut kuin kirjassa; ihminenhän sen kirjoitti ja ihmiset erehtyvät.

  Pasila - jakso oli kyllä kova, tuli se katsottua. Vieläpä homofobisen isän kanssa, ja toivottavasti Kyösti Pöysti osasi selittää jutun niin, että isäkään ei ihmettelisi ja kiroaisi liikoja tai tulee lukko oveen.

  VastaaPoista
 14. Vastaan Napoleonille tännekin: Mun mielestä tähän kampanjaan ja sen nitistämiseen ei ylipäätään pidä liittää keskustelua siitä, mitä kirkon pitäisi tehdä tai hyväksyä. Pointtisi ovat toki hyviä ja tärkeitä, mutta eivät suoranaisesti liity tähän Älä alistu-kampanjaan, joka on mielestäni aika paljon huolestuttavampi ilmiö.

  Junkie: Oikea asenne, ei tässä pidä alistua. Tietenkään.

  Pasila oli mustakin erittäin toimiva, vaikka suurimmaksi osaksi pyöriteltiin moneen otteeseen kuultuja kantoja, oli varsinkin Kyösti Pöystin reploissa paljon uutta kulmaa.

  VastaaPoista
 15. Vastaan minäkin sitten vielä tänne, mutta tämän jälkeen koetan luopua viestien kahdentamisesta, niin tuplakivaa kuin se onkin :D

  Pappimme minusta tähän liitti sen, mitä kirkko tekee ja hyväksyy. "Virallinen kanta", jonka hän toi esiin, on kaikesta huolimatta ristiriitainen, kun sanat ja teot eivät kohtaa. Minusta on juurikin relevanttia miettiä sitä, miksi kirkko on suuna päänä tukena sanoin, mutta paljon vähemmän mieluusti ja auliisti teoin. Menossa on kuitenkin mukana kirkon piirissä toimivia ja osittain sen rahallisestikin tukemia järjestöjä. En välttämättä minäkään halua laajentaa tätä keskustelukulmaa loputtomiin, mutta jos pappimme myötätuntoinen kommentti oli paikallaan, sietää se tulla arvioiduksi myös uskottavuutensa suhteen. Minusta kirkon uskottavuus tässä asiassa ei vain ole kovin kummoinen. Ja jos tämä viesti ei mene selvästi eteenpäin, eivät tällaiset vahingolliset kampanjat ainakaan lopu.

  VastaaPoista
 16. Nyt on aivan pakko linkittää yksi laulu, joka kerta kaikkiaan sopii tähänKIN tilanteeseen täydellisesti, tämä saattaa kiinnostaa monia.. http://www.youtube.com/watch?v=T4HpMl6jQhE

  VastaaPoista
 17. Kansanlähetys, Sley ja Opko ovat viidesläiseen herästysliikkeeseen kuuluvia järjestöjä, jotka saavat tukea myös kirkon rahoista (ja näin ollen verovaroista). Järjestöillä on myös suoraa vaikutusvaltaa moniin "tavallisen seurakunnan" nuoriin, koska monet seurakunnat ovat käytännössä jonkun tietyn herätysliikkeen kannattajia. Papeilla ja nuorisotyöntekijöillä on tässä paljon valtaa. Esim. viidesläiset työntekijät pitävät ylistysiltoja, opettavat fundamentalistista raamatuntulkintaa ja järjestevät nuortenmatkoja fundamentalistitapahtumiin (Maata Näkyvissä -festarit, Nuorten Kesä).

  VastaaPoista