Tietoa mainostajalle › Tietosuojaseloste ›

Kaikenlaista kirjoittelua

Oon tässä nyt jonkun hetken taas yrittänyt kirjoitella kirjaproggistani. Tuntuu hölmöltä puhua kirjasta, kun tuntuu, että materiaalia syntyy...

Oon tässä nyt jonkun hetken taas yrittänyt kirjoitella kirjaproggistani. Tuntuu hölmöltä puhua kirjasta, kun tuntuu, että materiaalia syntyy ehkä kymmenen sivua ja se on siinä. Tai ei sitäkään. Tuntuu myös hölmöltä kirjoittaa koko projektista, tulee sellanen hei katsokaa minua, minä kirjoitan kirjaa-fiilis, jota en kuitenkaan tarkoita. Sori.

On vaikea luoda henkilöhahmoa, joka on hyvin kaukana itsestä, sekä ulkoisesti että luonteeltaan. Miten se puhuu, miten ajattelee? Mitä se tekee, miten kokee eri asiat? Mitä sille on tapahtunut lapsuudessa ja miten se reagoi mihinkin? Kirja ehkä kaipaisi jonkunlaisia sivuhahmojakin, kahdella päähenkilöllä tarina ei ihan hirveän pitkälle juokse. Eikä päähenkilöillä ole vielä nimiäkään.

Ylipäätään koko kirjoittamisessa on niin valtava työ, että jo ajatus valtavasta työmäärästä, joka ei välttämättä tuo edes mitään hyötyä tai voittoa, on aika lannistava. Tällä kirjoitustahdilla valmista tekstiä syntyy n. 3 sivua kuussa....Kirjan juonen kaari on selvillä ja loppuratkaisu kirjoitettuna ja pätkiä sinne tänne väliin. En kuitenkaan osaa täyttää alun ja lopun väliin jäävää tyhjää tilaa, joka kuitenkin olisi melko merkittävää.

En osaa päättää, paljonko kerron kirjan sisällöstä ja kuvioista blogissa. Tavallaan voisin kertoa kaiken, mutta on tietyllä tavalla ikävää rikkoa bloginsa kommentointiennätys 1029392 kommentilla, joiden sisältö on paska idea, älä kirjota. Oikeasti idea on mielestäni hyvä, mutta omaan makuunsa ei pidä luottaa liiaksi.

Ja joo, kirjoittamisesta puheen ollen: valtakunnallinen homokeskustelu käy kuumana myös tässä pikkukylässä paikallislehden sivuilla. Paikalliset tunnetut henkilöt kirjoittavat hyvin tai huonosti, herättävät tunteita joka tapauksessa, ja erästäkin mua ajatusmaailmaltaan miellyttävää henkilöä vastaan oli ihan kaksi kirkon ihmistä kirjoittaneet. En ole tosin nähnyt vielä tämän miellyttävän henkilön kirjoitusta, joten vaikea arvioida sen enempää. Eniten tässä kuitenkin harmittaa, että keskustelu on nyt jo aika laantunutta, enkä itse ehtinyt siihen ulkomaan reissuni vuoksi mukaan. Toisaalta hiilloksen voisi roihauttaa uusiin liekkeihin kirjoittamalla jotain uutta ja valtavan näyttävää. Ehkä siis teen virallisen kaapistatulon paikallislehdessä, omalla nimellä ja kuvalla. Tai ehkä en. En tod. Siihen malliin armas isoäitini minulta kyseli lomareissukohteeni naistarjonnasta. Ei sekään taida tajuta itse, joten menköön tyttöystäväoletuksineen hautaan, sitten kun sen aika koittaa.

You Might Also Like

8 kommenttia

 1. Oi kirja! Miten pitkään olet jo kirjottanu? Miten se sujuu, äää on niin hienoa että kirjotat kirjaa. Koska kirjoja on aivan mahtava lukea, arvostan kyllä niin paljon kirjailijota, kun heillä on mielikuvitusta ja osaamista kirjoittaa!

  Ja onnea siihen projektiin, toivottavasti joku päivä saan kirjasi käteen ja lukea sen! :)

  VastaaPoista
 2. Hieno homma! Kovaa duunia edessä. Writer's blockin ylittämiseen tässä pari vinkkiä:

  http://www.advancedfictionwriting.com/blog/ Tyypillä on hyviä ajatuksia, mutta en välttämättä kuitenkaan ostaisi kurssia häneltä.

  Jeff VanderMeerin kirja Booklife. Varsin kokonaisvaltainen ja motivoiva teos, käytännön vinkkejä unohtamatta. Esimerkiksi Amazonilta: http://amzn.to/cIk4ND

  VastaaPoista
 3. Jonna: Oon vasta ihan alkutekijöissäni. Pitkin kesää tein ajatustyötä ja taltioin päähäni mieleentulevia juttuja. Varsinaista kirjoittamista oon vääntänyt nelisen viikkoa. Tekstiä on syntynyt kyllä onnettoman vähän, enemmänkin oon kirjoitellut hajanaisia pätkiä muistista vähän pysyvämpään tallennusmuotoon sekä kirjoitellut itselleni päähenkilöiden luonne- ja ulkonäkökuvauksia. Ei siis vielä kannata pitää itseään kovin suuressa jännityksessä :D.

  AaHoo: Pitänee tutustua linkkeihin, kunhan ehdin! Kiitos.

  VastaaPoista
 4. James Joyce kirjoitti Odysseusta 12 vuotta ja hänen kerrotaan sanoneen: "Tänään oli hyvä päivä, kirjoitin virkkeen." F.E. Sillanpää taas kirjoitti Nuorena nukkunutta 9 vuotta. Nämä ovat asioita, joita itse muistelen, kun kirjoittaminen tuntuu ylivoimaisen työläältä enkä pääse eteenpäin. Tänään on jälleen kirjoituspäivä, mikä merkitsee sitä että teetä kuluu paljon (toisissa olosuhteissa kuluisi olutta tai viskiä), mutta harmittaa se, ettei ole varsinaista työhuonetta kirjoittamista varten, jossa voisi pitää lähdeteoksia ja jossa saisi poltella piippua kirjoitamisen ohessa ilman että kukaan pääsee nurisemaan. Nimim. Kolme kirjoitusprojektia meneillään.

  VastaaPoista
 5. Santeri: Ei mulla sinäänsä mitään kiirettä olekaan kirjoittamisen kanssa. Mä vaan haluaisin mieluusti tän projektin rivakasti pois alta. Siihenhän ei auta muu kuin kirjoittaminen ja tekeminen. On tää vaikeaa.

  Mutta ehkä minä selviän.

  VastaaPoista
 6. No tietenkin kannattaa! Nyt kuule paineet kasaantuu :DDD no ei, ihan rauhassa vaan kirjottelemaan :)

  VastaaPoista
 7. Ei kirjoittamaan saa ikinä lähteä siitä näkökulmasta että sen tulisi tuottaa jotakin. Jokainen kirjallinen, ajateltu suullinen virke on jo jättiaskel itselle kohti kasvua paremmaksi itsetietoiseksi ihmiseksi.
  Jos yrittää tehdä tuottoa hengestään synnyttämille ajatuksille, huomaa pian niiden kelpaavan saippuasarjojen roskakoriin.

  VastaaPoista
 8. Anttu: Tiedostan kyllä ajatteluni huonot lähtökohdat. Mulla on kuitenkin vähän joku kahdenkympin kriisi, ja tuntuu siltä, että jotain konkreettista pitäis ihan tosissaan alkaa saada aikaan ja jos siinä sivussa vaikka tienaiskin jotain, niin hyvä. Täytyy pyrkiä tästä ajatuksesta eroon.

  VastaaPoista